De ce Faber?

FABER 244: FABER: Diagnosticarea alergiilor nu a fost niciodată mai simplă

Testul Faber poate fi utilizat pentru diagnosticarea reacțiilor alergice produse printr-un mecanism imunologic în care sunt implicati anticorpii de tip IgE atât la copii cât și la adulți.Testează sensibilizarea alergică IgE mediată la 122 de extracte alergenice si 122 molecule alergenice.Este o metodă de diagnostic utilă pentru confirmarea alergiilor de tip rinite alergice,astm,alergii alimentare și dermatită atopică și chiar esofagită eozinofilică.Informațiile oferite sunt foarte prețioase la pacienții polisensibilizați în vederea alegerii corecte a dietelor restrictive în cazul alergiilor alimentare dar și pentru alegerea corectă a vaccinărilor sau imunoterapiilor specifice în cazul alergiilor respiratorii. Este corect sa fie indicată de un medic alergolog în urma unui consult de specialitate. Această analiză cu testul Faber poate fi precedată de alte investigații de tipul testărilor cutanate prick sau determinărilor serologice de IgE-uri specifice atât față de extracte alergenice cât și față de moleculele alergenice. Testul FABER 244 utilizează o mică cantitate de ser (120 µl). Testul FABER se poate efectua în cazul pacienților de vârstă pediatrică, în cazul persoanelor vârstnice și în toate condițiile în care alte teste nu se pot efectua. Pentru a efectua testul FABER nu este necesar ca persoanele să fie cu stomacul gol, aceste test nefiind influențat de administrarea de medicamente inclusiv a celor prescrise pentru tratarea alergiei. Se poate efectua în toate acele cazuri, foarte frecvente, în care pacientul suferă de dermatită generalizată (de ex. urticarie, eczemă) care ar împiedica efectuarea testelor cutanate. Testul FABER este fundamental în întreaga patologie alergică precum rinite, astm, urticarie, eczeme, anafilaxie, conjunctivită, tulburări ale aparatului gastro-intestinal. Testul FABER este foarte util pentru screeningul și diagnosticarea precoce, în special în cazul subiecților cu istoric bogat de boli alergice, sau când sunt detectate valori de IgE totale crescute. Interpretarea tablourilor de diagnosticare cele mai complexe alte testului FABER este susținută de medici specialiști în alergologie moleculară. Rolul specialistului în alergologie moleculară constă în personalizarea interpretării fiecărui test în parte pe baza rolului desfășurat de fiecare dintre molecule, înțelese ca markeri de risc și a implicării altor surse alergenice evaluate prin intermediul extractelor.

Alergiile: o problemă în întreaga lume

În ultimele decenii s-a asistat în toate țările la o creștere abruptă a bolilor alergice, care în unele țări a atins o prevalență de aproape 50% în ultima generație. Organizația Mondială a Sănătății consideră alergia ca fiind o boală netransmisibilă care nu poate fi controlată. Dintre diversele forme de alergie, cele determinate de producerea de IgE împotriva unor compuși inofensivi și care cauzează boli precum astm, rinită, urticarie, anafilaxie, eczemă, conjunctivită, sunt printre cele mai frecvente.

Diagnosticarea alergiilor în Mileniul al III-lea

Instrumentul istoric de bază pentru diagnosticarea alergiilor este testul cutanat care nu a mai fost dezvoltat încă de la introducerea sa în medicină de la sfârșitul secolului al nouăsprezecelea. Testul cutanat prezintă multe limitări, cum ar fi aceea că este un test in vivo care nu este lipsit de riscuri și care depinde de operator, permițând testarea unui număr foarte limitat de alergeni, și care exclude moleculele alergenice întrucât acestea nu pot fi aplicate direct la om in vivo. În anii șaptezeci a fost introdusă detectarea IgE în sânge. Testul alergologic de laborator a fost dezvoltat mult de atunci, ajungându-se la instrumente de a treia generație care printre altele conduc și la un cost de testare din ce în ce mai mare deoarece, încă de la început, se efectuează testarea a câte un alergen odată. Astfel, principala limitare a devenit costul global al unei proceduri complete efectuate prin testare în laborator. Introducerea moleculelor alergenice în diagnosticarea alergiilor, care a început spre sfârșitul anilor nouăzeci, a evidențiat mai mult calitatea testării în laborator comparativ cu testul cutanat în stil vechi dar costurile care au înregistrat o creștere abruptă au condus la utilizarea acesteia doar pentru rafinarea diagnosticului de alergie și nu ca test de bază pentru aceasta. Pentru a depăși limitarea de mai sus și pentru a pune la dispoziție moleculele alergenice în diagnosticarea de rutină, reducând în același timp costul global al acesteia, cu aproximativ zece ani în urmă a început să fie utilizată în diagnosticarea în laborator a alergiei tehnologia microarray. Combinația de molecule alergenice, dispuse pe un biocip, cu gestionarea rezultatelor testului de către un computer, a condus diagnosticarea alergiei la un nou nivel.

Testul alergologic FABER Motivul și felul testului alergologic de Mileniu III

Cel mai nou test FABER reprezintă un instrument de diagnosticare a alergiilor dezvoltat utilizând nanotehnologia modernă. Testul FABER cuprinde alergeni moleculari și extracte alergenice cuplate cu nanobeads utilizând diverse tipuri de legături chimice, pentru a optimiza conjugarea proteinelor alergenice. Prima versiune a testului, FABER 244-122-122, a fost dezvoltată utilizând 122 alergeni moleculari, fiecare dintre aceștia oferind informații clinice relevante, 122 extracte alergenice, cuprinzând toți alergenii cunoscuți și încă necunoscuți. În total 123 de surse alergenice diferite (de ex. polen, acarieni, epiteliu, mucegai, alimente derivate din animale și plante), și derivate din 22 diferite țesuturi (de ex. diverse tipuri de lapte, ouă, fructe, semințe, veninuri) au fost integrate într-un singur test. Extractele alergenice au fost incluse în testul FABER datorită caracteristicilor specifice oferite de nanotehnologie. Extractele au scopul de a amplifica și de a completa rezultatele obținute prin testarea IgE cu molecule alergenice. În ceea ce privește moleculele, extractele au fost obținute de la furnizori internaționali, dar când nu au fost disponibile materiale de bună calitate, acestea au fost produse în cadrul laboratorului CAAM Italia.

Testul FABER: Caracter cuprinzător pentru utilizare în Diagnosticare și deschiderea ușilor pentru screeningul alergiilor

Considerăm că faptul de a avea 244 de alergeni într-un singur test reprezintă doar punctul de plecare al unui proces care satisface deja cerințele de a fi Testul pentru o problemă globală precum alergia. Totuși, combinația de nanotehnologie plus molecule alergenice plus tehnologia de informare și comunicare utilizată pentru a crea testul FABER vor spori caracterul cuprinzător al testului aproape fără limitări. Testul FABER este adecvat pentru oricare din bolile IgE mediate pentru a descoperi factorul real declanșator 2016 al simptomelor. Pe baza descrierii profilului alergologic personal, testul alergologic FABER permite adoptarea deciziilor cu privire la intervenția medicală: evitare, terapie medicamentoasă, imunoterapie (vaccinul antialergic). Cele trei abordări terapeutice combinate sunt complet optimizate prin informațiile cuprinzătoare oferite de testul alergologic FABER, acordând astfel cea mai bună abordare terapeutică oricărui pacient, fapt care conduce la economisirea de resurse și la reducerea costurilor directe (servicii publice de sănătate sau asigurări private) și indirecte (pierderea de timp de lucru sau de timp liber, cheltuieli de transfer). Pentru a obține cele mai bune rezultate terapeutice, informațiile actuale privind alcătuirea vaccinurilor antialergice trebuie combinate cu profilul molecular al alergiei pacientului.

Observații finale privind testul FABER

Când există un risc familial sau regional geografic ridicat care ar putea conduce la orice boală alergică, ar fi înțelept să se înceapă efectuarea testului FABER periodic, îndeosebi în perioada copilăriei. Testul FABER reprezintă instrumentul de ultimă generație pentru testarea alergiilor care include toate caracteristicile ce trebuie folosite în diagnosticare și screening.

Pentru toate informațiile privind testul FABER  accesați : https://www.caam-allergy.com/en/faber

 

Testul pentru detectarea alergiilor IgE mediate

Un instrument precis, complet, unic și puternic